• Tanároknak

Történelemórák Sztálin csizmái árnyékában

Az elmúlt években egyre több diákcsoport, iskolai osztály látogatott a Memento Parkba rendhagyó történelemórákra. E célcsoport számára elkészült a Memento Park múzeumpedagógiai programja.

A kisiskolásoktól egészen az érettségizőkig, a különféle korcsoportok számára más-más szintű és tematikájú programok ajánlottak. A szobrok által megidézett korszak, és néhány sajátossága, mint például a politikai propaganda eszközrendszere, a diktatúra szimbolikája, az egyén és a hatalom viszonya a tanulók számára is jobban megérthető e helyszínen. Mindehhez segítséget nyújtanak az intézmény által összeállított óravázlatok, irodalmi szemelvények, feladatsorok, valamint a „Válts rendszert!” című helyi munkafüzet.

Egy rendhagyó történelemóra a Memento Parkban lehetőséget kínál a pedagógusoknak arra, hogy a diktatúra emlékműveinek „árnyékában” szemléltessék a szocialista országok 20. századi történetét, a kommunizmus kialakulásának, a Kádár korszak létrejöttének és bukásának történelmi és társadalmi hátterét.

Iskolai csoportok foglalkozásaihoz segédanyag letölthető (pdf) innen.

“Válts rendszert” múzeumi feladatlapok letölthetők (pdf) innen.