A Koncepció

MementoPark

  • Idegenforgalmi célállomás
  • Művészeti akcióterület
  • Oktatási központ:A XX. század című vizsgatétel katartikus atmoszférájú helyszíne

A Memento Park nem a kommunizmusról szól, hanem a kommunizmus bukásáról.

MementoPark két részből áll:

1. Az „Egy mondat a zsarnokságról” Park, közismert nevén a Szoborpark

Nem gúny – Memento.

  • A Kulisszafal – amely mögött nincs épület, nincs semmi
  • a Végfal – amely egyszer s mindenkorra kimondja: Nincs tovább
  • és köztük az Út – amely nem vezet sehová

2. A trapéz alakú, atmoszférikus Tanú tér (Sosemvolt város Sosemvolt tere), és annak épületegyüttese, amely egyben a Szoborpark építészeti és tartalmi koncepciójának szerves folytatása, a gondolatmenet befejezése.

A trapéz hosszanti talpa:

Az „Egy mondat a zsarnokságról” Szoborpark fõhomlokzata, közepén a vers (Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról). A park ugyanebben a gondolatkörben fogalmazódott – a szobrok közt ugyanaz a csönd dübörög, ami a versben van. A fájdalom, a gyász, a tehetetlenség, a szégyen, a döbbenet, a düh és a dac.

A trapéz két oldala:

A térfal két épülete a komplex funkció tartalmi és kiszolgáló egységei:

  • Művészeti központ: tematikus kiállítások, konferenciák, filmklubok, színpadi előadások, koncertek helyszíne
  • Turisztikai központ
  • Oktatási központ: kihelyezett történelemórák helyszíne

Homlokzati karakterük összehangolt a Park „birodalmi” architektúrájával, léptékük megteremti az eredeti tervezői koncepció térhatását. Hangsúlyozzák és ellenpontozzák a kapuzati kulisszafal brutális monumentalitását. A két épületben idegenforgalmi-művészeti-oktatási miniközpont (mozi, művészeti bolt, elõadóterem, pódiumszínpad, kiállítóterem, idegenforgalmi szolgáltatások, vendéglátás, stb.)

A trapéz rövidebb talpa:

A Szoborpark homlokzatával szemben, eredeti nagyságban a Sztálin-szobor pontos tömegarányokkal megidézett építészeti mementója, posztamense, s rajta a Csizma. Csak a csizma!

Egy tér – tengelyében az „Egy mondat a zsarnokságról” és a Csizma – amely az 1956-os forradalom, a Diktatúra elleni szabadságharc csorbítatlan mítoszát őrzi;

Egy tér – amely azáltal, hogy létrejött, hogy létrejöhetett, az 1989-90-es rendszerváltás, a Diktatúrát leváltó Demokrácia emlékhelye;

Egy tér – amely a kelet-közép európai sorsforduló magyarországi jelképrendszerével, a világ bármely pontján érthető történetet mesél: diktatúráról, demokráciáról…

…hiszen a Tanú tér:

az 1956-os budapesti Széna tér, az 1968-as prágai Vencel tér, az 1981-es varsói Palota tér, az 1989-es temesvári Opera tér, a berlini Potsdamer tér, a szófiai Nemzetgyűlés tere.

Eleőd Ákos
I. díjas pályázata nyomán