Kiállítások

Barakk fotókiállítás

A tárlat, amelynek középpontjába a diktatúrát és a diktatúra bukását egyidejűleg jelképező, monumentális és megdöbbentő Sztálin csizmák kerültek, a 20. századi magyar történelem két sorsfordító eseményét, az 1956-os forradalom és az 1989-90-es rendszerváltozás közös szabadságvágyát összegzi, valamint felidézi azokat az eseményeket, amelyekkel a Memento Park megemlékezett az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról.

Raktártárlat a bunkerben

A Sztálin-Dísztribünben rejlő betonbunker sejtelmes környezetében megtekinthető a világon egyedülálló „Gyermek Lenin” mellszobor. Az alkotás régebben egy igazi szovjet úttörőtábor (Pionyerszkij Láger) alakuló terének dísze volt.

A Memento Park Barakk-kiállításainak fő gondolata a 20. Század második felében átélt, közép-kelet európai közös sors hangsúlyozása. Eleőd Ákos a Memento Park alkotójának koncepciójában – a Szoborpark főbejárata előtti Tanú tér “az ’56-os budapesti Széna tér, a ’68-as prágai Vencel tér, a ’81-es varsói Palota tér; a ’89-es temesvári Opera tér, a berlini Potsdamer tér, a szófiai Nemzetgyűlés tere.”

/