Szoborpark

A parkban 41 szobor és emlékmű található. Lenin, Marx és Engels, Kun Béla és Osztapenko kapitány mellett itt állnak a “Magyar-szovjet barátság” és a “Felszabadulás” allegorikus emlékművei, valamint munkásmozgalmi személyek vagy a szovjet Vörös Hadsereg katonái, és más gigantikus alkotások.

A gyűjtemény célja elsősorban nem a szobrok, az általuk megidézett személyek vagy események bemutatása. Küldetése sokkal inkább annak a történelmi korszaknak a megidézése, amelyben ezek a művek a központi pártpropaganda céljai és a politikai megrendelő szándékai szerint elkészülhettek.

A Memento Park építészeti kialakítása egy jól átgondolt alkotói koncepciót követve valósult meg. A létesítmény fő küldetése az elnyomó politikai rendszerek és a céljaik eléréséhez felhasznált propaganda leleplezése.

“Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról- vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről.”
(Eleőd Ákos, a Memento Park konceptuális alkotója)